Enligt Juan så säkerställer kvalitén hos LSAB/Micors sågblad att de slipper spill och avbrott i produktionen, men han påpekar att det inte endast är produkterna som behöver vara högklassiga. “För att kunna säkerställa ett högt och bra produktionsflöde så är det lika viktigt att de mänskliga delarna runt omkring fungerar,” berättar Juan. “Att ha en bra relation med leverantören är avgörande, hög servicegrad och förtroende är för mig lika viktigt för att få en bra slutprodukt.” En av utmaningarna han ser idag är att människor med lång erfarenhet och stort kunnande försvinner samtidigt som sågverk i branschen pressas med kortare leveranstider. “Mitt jobb här är att vårda våra kundrelationer. Jag får många telefonsamtal från slutkunder som ställer tekniska frågor om ny design, ändrade clearance angles, vad händer om vi ändrar material osv. Då kontaktar jag kontoret i Laholm för att lösa detta. Historiskt sett har svaren alltid kommit fort och de är väldigt kunniga vilket jag alltid har satt stort värde i.”
CMPC agerar i en del av världen som fått kritik för avverkning och skövling av regnskogar. Kanske är det därför som företaget värnar så mycket om bra skötsel och återplantering av skog. De odlar och vårdar 1 100 000 hektar skog i Chile, Brasilien och Argentina som i sin tur förser råmaterial till olika fabriker och sågverk. Man är från företagets håll väldigt mån om att skogsbruket ska skötas på bästa sätt under skogens hela livscykel med gallring, återplantering och skydd mot bränder. Man är även certifierade för spårning av ursprung hela vägen från planta till bräda. “Vi har ett ansvar som människor både runt affärer och cirkulärt,” säger Juan.
I en cirkulär produktion är det dock inte bara råmaterialen som behöver vårdas, samhället och människorna som lever i och runt skogen är en central del i hållbarhetsarbetet. CMPC stödjer olika former av utbildning och samverkan för att stödja miljö och samhälle i närområden. Man har som första Chilenska företag fått FNs Green Bond certifikat, vilket innebär att man följer FNs mål att investera inom tre sektorer, ekonomisk tillväxt, miljöhänsyn och samhällsutveckling, vilket man gjort under en tioårsperiod med nära femhundra miljoner kronor. Juan påpekar här att inom dessa stora satsningar så ser han ett behov av mer lokalt förankrad kunskap i valet av åtgärder. Han ger som exempel: “Det som planteras är mycket barrträd, och det är inte alltid det bästa för marken här.”
Inom företaget satsas det också på utbildning, Juan berättar att “en av de trevligare projekten jag varit med om var för en del år sedan när CMPC tog hit folk från bl a Sverige, Finland, Tyskland och USA för att sätta upp en helt ny service- och träningsanläggning som skulle stödja alla sågverk. Det gällde sågning, hyvling och hur man mest effektivt kunde använda produkterna. Det är såklart fantastiskt roligt att bygga upp en bra kompetens lokalt.”
När det gäller framtiden tror Juan att trä som råmaterial kommer fortsätta bli ännu dyrare. “Det innebär att vi behöver se över återanvändning av trä och minska produktion av papper. Trä som råmaterial kommer att vara dyrt och en bristvara, vi får se till att utnyttja varje millimeter av det på bästa sätt.” Detta betyder att produktionsverktygen måste fortsätta utvecklas, sågbladen behöver bli tunnare, starkare och ännu mer precisa. “Det är ett ständigt pågående förbättringsarbete, där vi letar sätt att minimera spillet från varje enskilt träd,” säger Juan. “Över huvud taget är det just det som jag gillar i det här jobbet och som gjort att jag blivit kvar så länge. Det är ett privilegie att få besöka en kund och hitta en bra lösning på ett problem, och med mina 61 år hoppas jag att det blir fortsatt många år framöver i samarbete med goda leverantörer som Micor/LSAB,” avslutar Juan. “Jag kanske fortsätter jobba tills jag är 75,” säger han med ett leende. “Vem vet? Jag gillar ju långa relationer både med kunder och leverantörer.”